Hae tästä blogista

maanantai 11. helmikuuta 2013

Kunnon lenkkimakkara

...sellainen Iineksestä on tätä vauhtia tulossa. Tänä iltana punnitsin koiran, ja vaaka näytti tähän astiset ennätyslukemat: 8,8 kg. Ja alkusyksyllä tuli eläinlääkärillä jo vähän sanomista, kun Iines painoi 8,4 kg. Kahdeksan kiloa olisi kuulemma sopiva paino.
Miten tähän on tultu? Jaa-a, ruoka on kesän sairastelun jälkeen maistunut Iinekselle hyvin. Pitää vissiin luopua pikku keittiöapulaisesta, joka nuolee vatkaimet kerman vaahdottamisen jälkeen.

                           Joissakin kuvissa Iines näyttää tuhdimmalta kuin toisissa.

Uuden ruoan ruokintakoot ovat viime aikoina herättäneet pohdintaa. Iines syö nyt Pro Planin Adult Original kana ja riisiä, jonka ostin Zooplussalta. Zooplussan sivujen mukaan kahdeksankiloisen koiran tulisi syödä päivässä 104 g (10-kiloisen koiran 130 g), Pro Planin nettisivujen ja ruoan pakkauksen mukaan 144 g (180 g). Mielestäni Mustin ja Mirrinkin sivuilla oli aikaisemmin oma muista poikkeava ruokintasuosituksensa. Nyt Iines syö päivässä 125 g, jonka mittaan Pro Planin mittakipolla. Toivottavasti se pitää paikkansa. Eli nythän Iines syökin jo tavallista vähemmän, jokin aika sitten annoin sille näköjään selvästi liikaa ruokaa (150 g). Ne nappulat vain näyttävät niin pieniltä ja ruokamäärä vähäiseltä.

                                                    Ainakin lantio vielä erottuu.

Pötkyläkoira ei halunnut tänään lenkille, eikä minusta löytynyt tahdonvoimaa raahata sitä väkisin. Iines viihtyisi vain kotipihassa hajuja haistelemassa ja sohvalla nukkumassa. Tänään Iines on ollut jotenkin vähän omissa maailmoissaan. Lisäksi juoksut taitavat kolkutella kohta ovella, niin sanoi ainakin erään uroksen nenä eilen kahvilassa.


Mitähän tuon ruokahomman kanssa tekisi? Painon pitäisi ainakin laskea, sillä ylipaino on vaarallista mäyräkoirille. Vai odottaisiko juoksujen jälkeistä paastokautta?

6 kommenttia:

  1. Ei ole yhtä oikeaa tilastollisista ihannepainoa vaan jokaiselle mäyräkoiralle täytyy tavallaan itse etsiä se oikea paino. Tähän vaikuttaa esim. koiran koko, sillä eivät kaikki "normaalikokoiset" todellakaan ole normaalikokoisia.

    Mäyräkoiraliiton sivujen mukaan lyhytkarvaisen normaalin mäyräkoiran painon yläraja on noin 9 kg ja täytyy sanoa, että jos Olli painaisi tuon, eläinsuojeluviranomaiset tulisivat hakemaan koiran pois ja hyvin äkkiä. Eihän kaverissa olisi enää kuin nahat luiden päällä.

    Olli on painanut pitkään reilut 10 kg, oikeastaan syksyn ripulista alkaen ja ollut koko ajan extraravinnolla. Välillä paino on noussut 11 kiloon, mutta painon siinä pysymiseen tarvitaan tarkkaa annostelusilmää. Annan lisäruokaa, jos olemme liikkuneet paljon.

    Tytöt ovat ilmeisesti(?) soukempia kuin poikakoirat, mutta jos kylkiluut tuntuvat ja lantio erottuu, älä nyt hätiköidysti laita koiraa laihdutuskuurille. Eihän koira ole vielä edes kahta vuotta.

    Toivottavasti tästä kehittyisi mielenkiintoinen keskustelu - ainakin ihmisblogien puolella painonhallinta on kestoaihe!

    VastaaPoista
  2. Sopiva paino on varmaan aika koirakohtaista, niin kuin on ihmisilläkin. Kylkiluut kyllä tuntuvat kun vähän painaa, mutta eivät tietenkään niin helposti kuin ennen. Taidan kysyä ensi viikolla mäyräkoiraväen mielipidettä kerhon näyttelyharjoituksissa. Kumma vaan, kun paino on noussut, vaikka varsinainen painonnousu loppui minusta jo viime keväänä. Kuinkahan vanhaksi asti mäyräkoirien paino oikein nousee?

    VastaaPoista
  3. Totta tosiaan, kyllä se koiran ihannepaino on hyvin koirakohtaista. Omat mäyräkoirani ovat siinä 11kg hujakoilla, tosin ovat poikia. Toisen paino taitaa olla nyt ensimmäistä kertaa alle 11kg sitten nuoruusvuosien. Ja tämä mäykky on siis erittäin hoikka.

    Niiden ruokapussien ohjeisiin kannattaa suhtautua suurella varauksella. Nehän ovat vain viitteitä antamassa. Oikean annoskoonhan löytää vain kokeilemalla. Siinä vaiheessa kun koira on sopivassa lihassa ja paino pysyy paikallaan, niin ruokamäärä on sopiva. Kyllähän 2 vuotiaan mäyräkoiran paino pitäisi pysyä jo suunnilleen paikoillaan. Nartuilla tietysti juoksut taitavat sekoittaa asiaa jonkin verran. Siitä itselläni ei ole tosin omakohtaista kokemusta, koska omissa nurkissani pyörii vain uroksia.

    VastaaPoista
  4. Piruuttaan punnitsin Brecin, se painaa 7,9kg... Ne kun Iineksen kanssa on mun mielestä ollu aika samankokosen olosia.

    Mutta siis mun mielipide on se että inasen liikaa painoa kuin että liian vähän. Jos olisin itse samassa tilanteessa niin pudottaisin ruokamäärää ihan pikkusen ja katsoisin esim kuukauden päästä, että mitä puntari näyttää. Mutta missään nimessä mä en kannata sitä että nyt radikaalisti tiputtaisit sitä ruokamäärää.

    Meillä Milohan paino jossain vaiheessa sen 16,5kiloo mikä oli näin jälkeenpäin aateltuna ihan järkyttävä paino mäyrälle. Nyt paino on siinä 13,1kg. Se on näköjään noussut kilon, syy on kyllä ihan täällä hihnan päässä sillä nyt on sellaset tosi pitkät lenkit jääny vähä vähemmälle. Ei Milo musta silti näytä lihavalta, mikään ruipelohan se ei ole. Mutta tohon ei kyllä painoo saa enää tulla yhtään, taidan joutua kans vähä vähentää ruoan määrää.

    Meillä muuten molemmat on saanut aamulla desimitallisen nappuloita ja sitten illalla sama. Eli molemmat on syöny saman määrän. Jos Milolle antas enemmän, se alkais muistuttaan possua ja jos taas Brecille vähemmän niin sehän ois ihan luikku :D

    Mut siis pointti oli se että mulla ei oikeestaan oo hajuakaan paljonko toi n.2 desiä on grammoissa. Eli ihan on kokeilulla tultu siihen tulokseen.

    VastaaPoista
  5. Oon lukenu jostain, että koiranruokapusseihin laitetaan annostelumäärät yleensä yläkanttiin, tokihan se on kannattavampaa kun ihmiset sitte ostavat ruokaa enemmän. Bisnestä, bisnestä. :)

    VastaaPoista
  6. Jee, keskustelua! Juoksut ovat kyllä kohta tulossa, ehkä se tosiaan vaikuttaa painoon. Ovatko narttujen omistajat huomanneet sellaista? Tarkkailen tilannetta uudella ruokamäärällä, ehkä tullut paino on vain varastoa talven varalle...

    VastaaPoista